Kooikers & Mini-Paarden

ACTUEEL:

  • Er zijn fokkers actief, ook binnen de kooikervereniging, die hele foute dingen doen en ze verzwijgen. Bv. niet vertellen dat er in het nest open gehemelte (schisis)  voorkomt.
    Vraag expliciet naar gebreken en naar niet testbare erfelijke ziektes.
  •  KIJK UIT VOOR FAKE STAMBOMEN, ER ZIJN STAMBOMEN DIE TOTAAL NIET ERKENT ZIJN.
  • VRAAG OF FOKKER  HONDEN HEEFT UITSTAAN, ZE HEBBEN DAN ELDERS HONDEN ONDERGEBRACHT WAAR ZE MEE FOKKEN MAAR U ZIET ZE NIET.
  • JE ZULT HET NIET DENKEN , dit komt ook voor bij de zg. verenigingsleden!
  •  Keurmeesters keuren elkaars hondjes, want vrienden helpen toch elkaar!! De  slager keurt zijn eigen vlees.
  • Dubieuze verkoopovereenkomst
     Iedereen die een hondje koopt heeft wettelijke bescherming. De fokster die een “NIEUWE” pup ter beschikking stelt bij een erfelijk gebrek is zelf in overtreding. De wet gaat voor de door hem of haar opgestelde regeltjes. Er is voldoende jurisprudentie, die uitwijst dat je recht hebt op terugbetaling van het aankoopbedrag en een vergoeding voor gemaakte medische kosten. Informeer bij dier en recht, zie hieronder, zij kunnen je  helpen.
  • Kijk op de site van de raad van beheer, daar is te vinden wie  een officieel fokverbod   onder de kooikerfokkers
  • Google  de fokker uit op: naam, kennelnaam, ziektes, het aantal honden wat ze hebben, faillissement om daarna kooikertjes  te fokken, dierenmishandeling. Google ook op plaatsnaam waar de fokker woont en typ bv in mishandeling, inbeslaggenomen etc.

ZO HOORT HET WEL, ZIE FOTO.

Zaken waar u op kunt letten, vragen die u kunt stellen:

  • Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het karakter van de verschillende puppies. Wanneer de fokker honderd-uit kan vertellen hierover, dan is dat een goed teken. Het is een betrouwbare aanwijzing dat de fokker intensief is bezig geweest met het groot-brengen van de puppies, een eerste voorwaarde voor een goede socialisatie.
  • Vraag naar het karakter van de moeder- en de vaderhond. Vanzelfsprekend wilt u in elk geval de moederhond ontmoeten! De vaderhond kan eigendom zijn van iemand anders. Vraag waarom de fokker gekozen heeft een nestje te fokken met deze combinatie (vader en moeder). Een goede fokker kan u dit uitleggen; hij of zij heeft een heel bewuste keus gemaakt voor juist die reu bij die teef!
  • Vraag wat de fokker al dan niet gedaan heeft (of nog zal gaan doen) met de puppies in het kader van de opvoeding en socialisatie. Maken de puppies kennis met veel verschillende mensen? Met kinderen? Contacten met andere honden? Andere huisdieren? Is of wordt een begin gemaakt met zindelijkheidstraining? Is of wordt een begin gemaakt met het leren lopen aan een lijn? Komen de pups ook buiten en zo ja, waar gaan ze heen en waarom?
  • Let – vanzelfsprekend – goed op de algemene gezondheid en conditie van de pups en van de moederhond. Zijn ze vrolijk, levendig en glanst hun vacht? Geen diarree, waterende of etterende oogjes? Niet te mager en niet te dik? Vraag de fokker naar de enting(en) en ontwormingsku(u)r(en) die de pups gehad hebben of nog zullen krijgen.
  • Vraag aan de fokker wat hij of zij als nadelen en voordelen ziet van het betreffende ras (indien van toepassing). Een goede fokker kan heel veel vertellen over de kenmerken van het ras!
  • Vraag aan de fokker welke eisen hij stelt aan de pupkopers. Een goede fokker zal zijn pups niet aan iedereen willen verkopen en heeft dus eisen en wensen ten aanzien van de toekomstige eigenaren!
  • Als uw pup ernstig ziek is heeft u recht op  terugbetaling van het aankoopbedrag, zie boven.
  • Vraag naar niet testbare ziektes en vraag of de fokker(ster) pups heeft gefokt met ENM
  • Tegenwoordig zijn  veel broodfokkers actief in Friesland, zij hebben constant advertenties op marktplaats en puppyplaats staan
  • koop geen hond aangeboden op marktplaats of puppyplaats, 99,9%  van de ouderdieren zijn niet op erfelijke ziektes onderzocht, hebben geen stamboom. Mensen die op MARKTPLAATS  EN OP PUPPYPLAATS adverteren komen niet van hun pups af, wees verstandig voorkom ellende.
  • Hebben mensen grote schuren, sta erop dat u er in mag kijken.

Er zijn fokkers die op grote schaal honden fokken en deze onder relatief slechte omstandigheden laten opgroeien. Sommige van deze fokkers halen de puppies in huis op het moment dat u een afspraak heeft om te komen kijken. De fokker kan het doen voorkomen alsof de puppies in huis opgroeien, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is. Aan de hand van de bovenstaande vragen kunt u echter een goed beeld krijgen van hoe betrokken de fokker in werkelijkheid is bij zijn pups.

als  een pups eruit ziet als op onderstaande foto, dan bent u bedrogen.

De onderstaande pup werd door een broodfokker verkocht als heel bijzonder en dat was ook zo. De kleur is blenheim en komt tot stand als men fokt met verschillende rassen, waarschijnlijk kruising met  een king charles cavalier spaniel,  met een kooiker. Blenheim is hier dus een miskleur en is niet erkent.

REGELMATIG ZIJN ER ADVERTEERS DIE ZEGGEN  DE UNIEKE KLEUR BLENHEIM TE HEBBEN

LAAT U NIET BEDONDEREN!

image kopie                                                                                                    ZO HOORT HET  NIET.

Wantrouw fokkers die weinig weten te vertellen en/of die al uw gevraag irritant lijken te vinden! Een goede fokker is enthousiast over en heel betrokken bij “zijn product” en zal het dus juist leuk vinden om honderd-uit te vertellen.
  • VOORDAT U EEN PUP GAAT KOPEN KIJK DAN VOORAL EENS OP DE SITE  : DIERENRECHT.NL DEZE ORGANISATIE LICHT U  OP OBJECTIEVE WIJZE VOOR. HIER KUNT U OOK DE RASHONDENWIJZER VINDEN
  • Zoek op internet: dier en recht.

 De RASHONDENWIJZER,  is uitgebreid! Het is de grootste database in zijn soort, met de meeste hondenrassen en vrijwel alle gezondheidsrisico’s. Onafhankelijk. Zoek op internet met als zoekterm: rashondenwijzer.

Sinds 2011 geraadpleegd door 2.000.000+ bezoekers en vele dierenartsen. Wees wijzer en raadpleeg www.rashondenwijzer.nl! Ruim 100 hondenrassen en 250 erfelijke gebreken, gebaseerd op meer dan 200 wetenschappelijke rapporten, gemaakt en gecontroleerd door dierenartsen.

De kind-vriendelijke hond

Tenslotte nog dit: er bestaan – in tegenstelling tot wat in sommige advertenties van hondenfokkers wordt beweerd – absoluut geen honden die kindvriendelijk geboren worden! Voor elke hond van ieder ras geldt dat hij moet leren en ervaren dat kinderen leuke speelkameraadjes kunnen zijn. Wel is het zo dat dit leerproces bij het ene ras wat sneller en gemakkelijker zal verlopen dan bij het andere ras. Wanneer u een pup wilt kopen die (zoveel mogelijk) “kindvriendelijk” is, dan is het belangrijker dat u er op let dat de hond al veel positieve ervaringen heeft opgedaan met kleine kinderen (het liefst al als jonge pup), dan dat u let op het ras.
Zonder u bang te willen maken willen we toch graag benadrukken dat u niet voorzichtig genoeg kunt zijn wanneer het gaat om de veiligheid van uw kind in de omgang met een hond. Want zelfs een hond die geleerd heeft om “kindvriendelijk” te zijn, kan en zal bijten wanneer de omstandigheden in de ogen van de hond daartoe aanleiding geven!

 In de nieuwe kerk te Delft is het praalgraf te zien van Prins Willem van Oranje, een bezoek meer dan waard